English | Français | Español

Javier López Piñón

werd geboren in Barcelona en woont in Nederland, waar hij afstudeerde aan de regie-opleiding van de Amsterdamse Theaterschool. Hij regisseert opera en gesproken toneel en werkte bij gezelschappen en producenten in binnen- en buitenland (o.m. Toneelschuur, RO-Theater, Het Paleis (Antwerpen) en festivals in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, de Oude Muziek Festivals van San Antonio-Texas en Utrecht, St. Petersburg en Ambronay waar hij samenwerkte met gerenomeerde dirigenten als Kenneth Montgomery (o.m. Cosí fan Tutte, L’Elisir d’amore en Trovatore voor Opera Northern Ireland) en William Christie (M.A. Charpentier / David & Jonathas, Lully / Thésée voor het Ambronay-festival). ). Hij is zeer actief in de creatie van nieuw muziektheater end heeft wereldpremières geënsceneerd van nieuwe werken van veelal jonge Nederlandse en buitenlandse componisten. Als specialist in 17e en 18de eeuwse toneelspeltechniek geeft hij lessen en masterclasses aan de Amsterdam Toneelschool en bij Nederlandse toneelgezelschappen (Toneelgroep Amsterdam, Firma Rieks Swarte, Huis aan de Amstel e.a.). Hij is als hoofd drama verbonden aan de Dutch National Opera Academy (fusie van de opera-afdelingen van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag) en geeft les aan de Theaterschool. In dat kader nam hij in 2002 en 2003 deel aan een uitwisselingsproject met de toneelschool Pretoria, Z-Afrika. Vanaf 1999 heeft hij intensieve contacten met theatermakers in West en Zuid - Africa. Voor 2005 heeft hij Madame Paradji uitgevoerd op de Ecole Internationale de Théâtre du Bénin, in Cotonou, op een libretto van José Pliya en met muziek van Angélique Kidjo, deze samenwerking heeft vervolg gehad in andere projecten en heeft uiteindelijk geleid tot zijn deelname aan het pedagogisch comité van deze school. Zijn niet aflatende interesse in professioneel theateronderwijs in de regio heeft hem samenwerkingen gebracht met vooral de Ecole Nationale de Théâtre et Dance in Abidjan en andere scholen en instituten in de regio. Recentelijk, regisseerde hij de epossen Ramayana (2009) en Sunjata (2010)op locatie in het Amsterdamse Vondelpark in een versie voor acteurs, musici, dansers, poppenspelers en ontwerpers. In december 2013 bracht hij een semi-scenische versie van West Side Story voor de viering van de 125e verjaardag van het Amsterdamse Concertgebouw.

Van januari-juli 2014 was hij aangesteld als ad interim artistiek leider van de Regie-opleiding van de Amsterdamse Theaterschool, waar hijzelf afstudeerde in 1980. Aan het eind van het seizoen 2015-2016 is hij met pensioen gegaan voor wat betreft zijn onderwijsactiviteiten. Hij neemt afscheid als hoofd drama van de Dutch National Opera Academy met een nieuwe productie van Hanna Kulenty’s Mother of Black-Winged Dreams.

In Oktober 2016 was Javier uitgenodigd om te spreken op een conferentie over theateronderwijs aan de Real Escuela de Arte Dramatico in Madrid. In augustus 2017 heeft hij zijn Master’s titel behaald aan de Universiteit van Utrecht met zijn zeer goed ontvangen scriptie getiteld: Borrowers and Lenders: Exploring Contemporary Intercultural Theatre in Francophone West Africa. Geïnteresseerden kunnen hem een mail sturen via de contactpagina. Juni 2021 is hij summa cum laude afgestudeerd aan de Universiteit van Gent als Master in African Studies met de goed ontvangen scriptie Come you Spirits, Unsex me Here: Constemporary Theatre and African Ceremonies as a Playground for Alternative Masculinities. De vorige en de huidige scripties tezamen zouden de basis kunnen vormen voor een toekomstig PhD onderzoek. Wie geïnteresseerd is in de nieuwe scriptie kan hem een verzoek sturen. Mei 2022 mocht hij in Lomé (Togo)een onderscheiding ontvangen van het Festival International de Théâtre et Arts Plastiques tezamen met het Togolese Ministerie van Cultuur en Tourisme voor zijn inspanningen voor de bevordering van de Afrikaanse cultuur. Met ingang van 2023 zal hij als docent verbonden zijn aan de recent opgerichte Ecole Supérieure des Arts de la Scène in Lomé.

Website design: (c) 2004 COUNTERPOINT art productions

ITEMS CURRICULUM VITAE
LOPENDE ZAKEN
AFRIKA & CARAÏBEN
GALLERY
LINKS
CONTACT

COPYRIGHTS
CopyrightPhotographers