browse: authors | titles

Workshop Handschrift van de Regisseur

Première: 2012

Producer

Centre National d'Action Culturelle, Abidjan

Location

20-30 augustus, Abidjan Ivoorkust

Persons

9 regisseurs van theatergroepen uit de diverse gemeenschappen in Abidjan werkten samen met een 14-tal acteurs van diverse pluimage aan een scène uit Les Recluses (2010) van Koffi Kwahulé.Met de jonge acteurs van het gezelschap van Philippe IRIE. Jeanne Tessia staat geheel rechts, maar zij hoort niet tot dit gezelschap.Het nieuw gebouwd theater van het CNAC met acteur Souleymane SowHet doel van deze workshop was de regisseurs aan te sporen om een eigen regie-handschrift te ontwikkelen; daarvoor is het nodig om risico's te durven nemen, van platgetreden paden af te wijken, vragen durven te stellen.

De meeste regisseurs slaagden er goed in om de lastige scène interessant vorm te geven; mijn begeleiding was er steeds op gericht verder te durven gaan dan de voor de hand liggende keuzes en dat werd goed opgepakt.

Een inleiding in het wezen van de verschillende toneelgenres en een lezing over de belangrijkste onderscheiden toneelstijlen vormden een welkome aanvulling op mijn aanbod die gretig geconsumeerd werd.

De regisseurs waren in een aantal gevallen onervaren maar er waren ook zeer ervaren deelnemers, zowel onder de regisseurs als onder de acteurs. De populaire actrice Jeanne Tessia (www.jeannetessia.com) fungeerde dit keer als mijn gids en chauffeur, en ik heb heel wat afgelachen om haar geestige capriolen waarmee zij wildvreemden op straat wist te vermaken.

COPYRIGHTS
CopyrightPhotographers